Automatski sistem navodnjavanja pružiće Vam udobnost automatske kontrole  i sigurnost pravovremenim i kvalitetnim zalijevanjem žednih, zelenih površina. Bilo da se radi o polijevanju vašeg travnjaka, zalijevanju uređene bašte, zahtjevnih  tipova travnjaka kod održavanja sportskih terena ili natapanju poljoprivrednog zemljišta.
Uz senzore koji kontrolišu vanjsku temperaturu i padavine kao i upravljačke jedinice  trošenje vremena na polijevanje zelenih ili poljoprivrednih  površina je stvar prošlosti .
Pružamo kompletnu  uslugu po principu ključ u ruke, koja obuhvaća  savjetovanje, projektovanje i ugradnju sistema manjih zelenih površina kao i projektovanje i ugradnja kompleksni sistema za navodnjavanje u poljoprivredi , prilagođenu vašim željama i zahtjevima kao i servis  godišnjeg održavanja proljećno puštanje i jesenje isključivanje.
U zavisnosti od veličine i složenosti sistema, prosječno vrijeme ugradnje kod stambeni projekata  je 2 do 5 dana.

Procedo je službeni distributer za BIH tržište  HUNTER Industries, američke firme koja je jedan od najvećih i vodećih svjetskih proizvođača opreme za navodnjavanje i automatsko zalijevanje i raspolaže  sa preko 250 patentiranih proizvoda te je pionir u inovacijama i stvaranju proizvoda za navodnjavanje

Ponuda HUNTER proizvoda obuhvata:

  • pop-up prskače (rotirajući, statički)
  • elektromagnetne ventile
  • upravljačke jedinice
  • senzore za upravljanje navodnjavanjem

HUNTER INDUSTRIES

KATALOG PROIZVODA
OSNOVNA UPUTSTVA

PRINCIP RADA HUNTER AUTOMATSKOG SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE - VEOMA VAŽNO DA SE ZNA

Mozak sistema je programator. U njemu se pamte / memorišu svi potrebni podaci o početnom vremenu navodnjavanja, dužini trajanja navodnjavanja po zonama, te danima ili intervalima za navodnjavanje. Na njega su spojeni i senzori koji obustavljaju navodnjavanje u slučaju kiše, te opcionalno i jakog vjetra i mraza. Nova generacija Hunter senzora mjeri jačinu sunčevog zračenja, temperaturu i relativnu vlagu te šalje podatke programatoru koji automatski usklađuje tranjanje navodnjavanja. „Hunter“ sistemi daju i mogućnost spajanja programatora na brojnim dislociranim površinama na upravljanje preko PC-a u uredu ili stanu. Slijede elektromagnetni ventili koji primaju signal sa programatora te otvaraju i zatvaraju protok vode. Postavljaju se u tipske ventilske šahte / kutije sa poklopcem u nivou tla. Vodu emitiraju prskači, kap na kap linije ili posebne kapaljke. Prskači i cjevovod su ukopani u zemlju i vrh prskača je u ravnini tla, kada sistem miruje prskači se ne vide. U zadano vrijeme programator daje signal elektromagnetnim ventilima za otvaranje, pritisak vode podiže vertikalno pomični dio prskača (pop-up) iz zemlje, te vrše funkciju navodnjavanja u programiranom trajanju. Ukoliko se radi o dinamičkim prskačima pritisak vode pokreće zupčasti mehanizam koji vrši rotaciju vrha glave prskača, a ugao rotacije se namješta, ovisno od modela prskača, najčešće od 40° do 360°. Vrstom prskača, te tipom promjenjive dizne / mlaznice određuje se domet / radius prskača i količina vode. Prskači se postavljaju tako da dolazi do preklapanja mlazeva iz više prskača, sa više strana, čime se osigurava ravnomjerna pokrivenost i visoka kvaliteta navodnjavanja. Kap na kap linije su cijevi, najčešće promjera 16 mm sa ugrađenim kapljačama / kapaljkama te se postavljaju nadzemno ili se veoma malo ukopavaju u zemlju. Kada i koliko dugo navodnjavati određuje se prema slijedećim faktorima:
a) Instalirani kapaciteti (količina vode) prema karakteristikama prskača, a zvisno o vrsti prskača, dometu ili radijusu, dizni i pritisku vode. Instalirani kapacitet čini zbroj svih prskača u jednoj zoni.
b) Veličini površine koja se pokriva – navodnjava, znači prskanjem ili kapanjem,
c) Karakteristikama tla i bilja
d) Klimatskim faktorima
e) Karakteristikama izvora vode (pritisak / protok)
Zvisno o tome projktant ili dizajner navodnjavanja određuje položaj i vrstu prskača i kap po kap linije, količinu vode po zoni, broj zona, količinu vode po četvornom metru površine za navodnjavanje i to prema vrstama biljnog materijala, te određuje interval rada i dužinu trajanja rada svake zone. Također prema hidrauličkom proračunu određuje profil cijevovoda. Vrši se proračun optimalne količine vode jer proračunato automatsko navodnjavanje znatno štedi vodu u odnosu na ručno / manualno zalijevanje, tako da ugrađeni HUNTER automatski sistem sam sebe i otplaćuje.