PROIZVODI ZA STAMBENO I KOMERCIJALNO NAVODNJAVANJE

Procedo doo je službeni distributer za BIH tržište HUNTER Industries proizvoda, američke firme koja je najveći i vodeći svjetski proizvođač opreme za navodnjavanje i automatsko zalijevanje.

   LINIJE PROIZVODA: 

PROIZVODI SISTEMA ZA AUTOMATSKO NAVODNJAVANJE – OSNOVNE LINIJE

Hunter je vodećih i najpopularniji svjetski proizvođač opreme za navodnjavanje, Hunter je međunarodno priznat kao lider u industriji navodnjavanja. Pored proizvoda visokog kvaliteta i efikasnosti, svojim kupcima pruža i bolju podršku, više tehničkih sredstava i bolju obuku o proizvodima. Svaki Hunter proizvod je razvijen sa ciljem da ostvari najviši mogući nivo kvaliteta, Hunter je posvećen proizvodnji proizvoda vrhunskog kvaliteta koji koriste samo vodu i energiju potrebnu za efikasan posao.

Šema instalacije “Hunter” automatskog sistema za navodnjavanje zelenih površina

shema instalacije Hunter automatskog sustema za navodnjavanje

PRINCIP RADA HUNTER AUTOMATSKOG SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE

Mozak sistema je programator. U njemu se pamte / memorišu svi potrebni podaci o početnom vremenu navodnjavanja, dužini trajanja navodnjavanja po zonama, te danima ili intervalima za navodnjavanje.
Na njega su spojeni i senzori koji obustavljaju navodnjavanje u slučaju kiše, te opcionalno i jakog vjetra i mraza. Nova generacija Hunter senzora mjeri jačinu sunčevog zračenja, temperaturu i relativnu vlagu te šalje podatke programatoru koji automatski usklađuje tranjanje navodnjavanja. „Hunter“ sistemi daju i mogućnost spajanja programatora na brojnim dislociranim površinama na upravljanje preko PC-a u uredu ili stanu.
Slijede elektromagnetni ventili koji primaju signal sa programatora te otvaraju i zatvaraju protok vode. Postavljaju se u tipske ventilske šahte / kutije sa poklopcem u nivou tla.
Vodu emitiraju prskači, kap na kap linije ili posebne kapaljke. Prskači i cjevovod su ukopani u zemlju i vrh prskača je u ravnini tla, kada sistem miruje prskači se ne vide. U zadano vrijeme programator daje signal elektromagnetnim ventilima za otvaranje, pritisak vode podiže vertikalno pomični dio prskača (pop-up) iz zemlje, te vrše funkciju navodnjavanja u programiranom trajanju. Ukoliko se radi o dinamičkim prskačima pritisak vode pokreće zupčasti mehanizam koji vrši rotaciju vrha glave prskača, a ugao rotacije se namješta, ovisno od modela prskača, najčešće od 40° do 360°. Vrstom prskača, te tipom promjenjive dizne / mlaznice određuje se domet / radius prskača i količina vode. Prskači se postavljaju tako da dolazi do preklapanja mlazeva iz više prskača, sa više strana, čime se osigurava ravnomjerna pokrivenost i visoka kvaliteta navodnjavanja. Kap na kap linije su cijevi, najčešće promjera 16 mm sa ugrađenim kapljačama / kapaljkama te se postavljaju nadzemno ili se veoma malo ukopavaju u zemlju. Kada i koliko dugo navodnjavati određuje se prema slijedećim faktorima:
a) Instalirani kapaciteti (količina vode) prema karakteristikama prskača, a zvisno o vrsti prskača, dometu ili radijusu, dizni i pritisku vode. Instalirani kapacitet čini zbroj svih prskača u jednoj zoni.
b) Veličini površine koja se pokriva – navodnjava, znači prskanjem ili kapanjem,
c) Karakteristikama tla i bilja
d) Klimatskim faktorima
e) Karakteristikama izvora vode (pritisak / protok)
Zvisno o tome projktant ili dizajner navodnjavanja određuje položaj i vrstu prskača i kap po kap linije, količinu vode po zoni, broj zona, količinu vode po četvornom metru površine za navodnjavanje i to prema vrstama biljnog materijala, te određuje interval rada i dužinu trajanja rada svake zone. Također prema hidrauličkom proračunu određuje profil cijevovoda. Vrši se proračun optimalne količine vode jer proračunato automatsko navodnjavanje znatno štedi vodu u odnosu na ručno / manualno zalijevanje, tako da ugrađeni HUNTER automatski sistem sam sebe i otplaćuje.